Patricia Stoop (Universiteit Antwerpen)
Auteur
Franciscus Costerus
Titel
Catholiicke sermoonen op de evangelien van de sondaghen naer Sinxen tot den Advent
Uitgever, plaats en jaartal van uitgave
Antwerpen, Joachim Trognesius, 1600
Bibliotheek
Bibliotheek van het Ruusbroecgenootschap, 3048 A 10
Op de overgang van de zestiende en zeventiende eeuw schreef de Mechelse jezuïet Franciscus Costerus (1532-1619) twee prekencycli voor het kerkelijk jaar. Hij voltooide deel één van zijn eerste reeks, de Catholiicke sermoonen op de evangelien van de sondaghen naer Sinxen tot den Advent, op 20 maart 1597 en droeg ze op aan Matthias Hovius (1542-1620), aartsbisschop van Mechelen. In 1598 legde de Antwerpse drukker Joachim Trognesius (1556/59-1624) dit eerste deel op de drukpers. In 1601 volgden de Vierthien catholiicke sermoonen op de evangelien der sondaghen van den Advent tot den Vasten en in 1604 de vijftien evangeliepreken voor de periode van den Vasten tot de H. Driivvuldicheyt. Kort na het verschijnen van zijn evangeliepreken schreef Costerus een cyclus Catholiicke sermoonen op d’epistelen van den sondaghen. Opnieuw had Trogenius de eer de eerste druk te publiceren, waarschijnlijk in 1606. Deze collectie werd tien jaar later herdrukt door zijn Antwerpse collega Hieronymus Verdussen (1552–1632). Vele tientallen exemplaren van deze prekenverzamelingen zijn bewaard gebleven, in verschillende samenstellingen.
Het kloeke exemplaar (1510 pagina’s) in de erfgoedbibliotheek van het Ruusbroecgenootschap van de Universiteit Antwerpen (signatuur 3048 A 10) bestaat uit vijf delen. Het volgt het kerkelijk jaar, te beginnen met de kerstperiode. Waar deel 1 en 2 de afzonderlijke reeksen epistel- en evangeliepreken voor Advent tot de Vasten bevatten en deel 4 en 5 de beide reeksen voor de periode van Pinksteren tot Advent, is voor het middelste deel met de preken voor de periode van de Vasten tot het feest van de Heilige Drievuldigheid de gecombineerde druk van Trognesius uit 1617-1618 gebruikt. Blijkbaar had Trognesius nog een fraai titelblad van de eerste druk van de Viifthien catholiicke sermoonen op de evangelien uit 1604 in stock. Hij voegde het toe, ondanks dat de titel de lading van het boek niet dekt.
Met zijn preken wilde Costerus, die een belangrijke pionier was van de contrareformatie, de katholieke gelovigen ondersteunen en onderwijzen en verloren schapen op het rechte pad brengen. Toch achtte de anonieme ‘Mevrauwe’ die dit exemplaar in de zeventiende eeuw in handen had niet alles geschikt voor haar lezerspubliek. Diverse passages werden doorgestreept of overplakt met blanco stroken papier. Op drie plaatsen liet ze expliciet markeren op ingeplakte strookjes dat het desbetreffende evangelie niet gelezen mocht worden: ‘Dit evangelie en magh niet ghelesen sin naer de ordinantie van Mevrauwe’ (deel 3, fol. A2v), ‘Dit evangelie by ordinantie van Mevrauwe salme overschieten’ (deel 3, fol. D4v) en ‘Dit evangelie sal men overscrickelen’ (deel 4, fol. F4v).
Wie deze ‘Mevrauwe’ geweest is, laat zich enkel raden. De verboden evangelies over de verleidingen van de duivel (Matteüs 4), de transfiguratie van Jezus op de berg Thabor (Matteüs 17) en over de valse profeten (Matteüs 7) laten vermoeden dat ze misleiding en hogere mysteries wilde vermijden. De doorhalingen laten zien dat ze ook passages over vleselijke lust, overspel, onkuisheid en het huwelijk niet geschikt of relevant achtte als lectuur. Dit lijkt te impliceren dat ‘Mevrauwe’ een publiek voor zich had dat zich richtte op een religieus leven. Wellicht probeerde ze in een functie als lerares of als leidster van een groep begijnen of religieuze (jonge?) vrouwen te behoeden voor onzedige zonden.
Afbeeldingen
Verder lezen
Agten, Els, ‘Costerus en Van den Leemputte: twee katholieke bijbelvertalingen uit de eerste helft van de zeventiende eeuw’, in Paul Gilliaerts e.a. (red.), De Bijbel in de Lage Landen: elf eeuwen van vertalen (Heerenveen: Royal Jongbloed, 2015), pp. 395–405.
Stoop, Patricia, ‘Strategies of Publishing: The Case of Franciscus Costerus’, in Veronica O’Mara en Patricia Stoop (red.), Circulating the Word of God in Medieval and Early Modern Catholic Europe: Preaching and Preachers across Manuscript and Print (c. 1450 to c. 1550) (Turnhout: Brepols, 2022).
Vanden Bosch, Gerrit, ‘Frans de Coster S.J., Vierthien catholiicke sermoonen (1618)’, in Paul Begheyn, Bernard Deprez, Rob Faesen en Leo Kenis (red.), met medewerking van Eddy Put, Frans Chanterie en Lieve Uyttenhove, Jesuit Books in the Low Countries 1540–1773: A Selection from the Maurits Sabbe Library (Leuven: Peeters, 2009), pp. 40–43.